Ahorita wat?

Wat heb ik een honger. Zullen we iets gaan eten? “Ja, ahorita gaan we naar de supermarkt.”

 Zeg, de banden van de auto moeten vervangen worden. “Inderdaad, ahorita doen we dat!”

Mag ik mijn contract nu eindelijk hebben? “Maar natuurlijk, ahorita geef ik het u. “

Na een uur zat ik nog steeds met honger en vertrokken we eindelijk naar de supermarkt. Om vervolgens niets te vinden of beter gezegd – geen zin meer te hebben om te koken en te stoppen bij één van de vele stalletjes langs de weg voor een snelle Mexicaanse hap. Een aantal weken nadat het bandenprobleem geconstateerd was, werd de auto pas naar de garage gebracht. Mijn contract kreeg ik twee dagen later omdat ik op mijn strepen was gaan staan, tot groot ongenoegen van mijn bazen.

Misschien begint er al een lampje te branden. Ahorita is dus een ander woord voor ‘onbepaalde tijdsaanduiding’. Het is afkomstig van het woord ahora, letterlijk: nu. Mexicanen hebben nogal de gewoonte ‘ita’ (vrouwelijk) of ‘ito’ (mannelijk) achter een hoop woorden te plakken, een verkleinwoord. Hierbij is de regel: hoe meer er verkleind wordt, hoe vager de tijdsaanduiding. Ahorita kan van alles betekenen, van binnen twee minuten tot een halve dag, tot (jawel, het komt meer dan geregeld voor!) nooit.

De reden voor deze post is de titel van mijn Blog: AHORITA YA. Wat doet dat ‘ya’ dan daar? Ya betekent ook ‘nu’. Het is dus een grote knipoog naar de Mexicaanse cultuur en de misverstanden die er kunnen ontstaan wanneer je daar als buitenlander middenin staat, vanuit Nederlands oogpunt gezien. Er staat dus: NU NU. Want als een Nederlander ‘nu’ zegt, bedoelt hij ook nu. In tegenstelling tot een Mexicaan. De hilarische, frustrerende en ontroerende momenten die dit opleveren, zullen in vele volgende berichten beschreven worden. Hebben jullie ook ooit zoiets meegemaakt?

PS: de foto toont Pannenkoek, de enige echte Mexicaanse kat met bizarre Nederlandse naam. Deze grote vriend – want hij is écht groot – doet zijn roots eer aan, en vindt de ahorita mentaliteit heerlijk. Hij ligt er lekker lui bij in zijn stoel. Hoewel ahorita naar mijn mening zeker niet uit luiheid voortkomt, maar daarover later meer!

Like Ahorita YA door hier of op de volgende afbeelding te klikken en blijf op de hoogte!994624_1388107191424348_109575484_n

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

Vragen? Stuur een bericht naar debbievorachen@live.nl 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s