Teotihuacán

Nog niet eerder had ik uitzicht vanaf een piramide gehad. En wat voor één! Ik moest mezelf toespreken te blijven ademen, want het was zoals men zegt breathtaking. Als je op de Pirámide del Sol staat en je 360 graden draait, zie je naast een prachtige natuurlijke omgeving een aantal dorpjes en niet te vergeten: de eeuwenoude stad Teotihuacán.

Uitzicht naar de Piramide van de Maan
Uitzicht naar de Piramide van de Maan

Gebouwd en bewoond tussen de 1e en 6e eeuw na Chr. had de stad op haar hoogtepunt meer dan 100.000 inwoners, wat haar één van de grootste steden op het Amerikaanse continent maakte in de eerste eeuwen na het begin van onze jaartelling. Teotihuacán bevindt zich in een groot dal in de Staat México, 48 kilometer ten noordoosten van Mexico City.

Hoe spreek je dat eigenlijk uit?
Teotihuacán; dat is een mond vol. Hoe spreek je dat als Nederlander uit? Het makkelijkst is om het te lezen en uit je mond te laten rollen als teotiehoewakan, met de nadruk op kan. Teotihuacán betekent letterlijk ‘waar men tot God komt’ en is afgeleid uit het Nahuatl, de taal van de Azteken. Deze bevolkingsgroep gaf de stad later haar naam en geloofde dan ook dat de stad door de Goden was gebouwd. Wanneer je er rondloopt, is het inderdaad moeilijk voor te stellen dat het door mensenhanden gebouwd is in een tijd waar er nog geen bouwhulpmiddelen bestonden. De piramides en tempels zijn de absolute must see van Teotihuacán. Deze bouwwerken en het hele gebied erom heen zijn zo bijzonder dat ze een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hebben.

Wanneer je deze World Heritage Site gaat bezoeken, zijn er meerdere ingangen via welke je de plek kunt betreden. De drukste is zonder twijfel poort nummer twee die bijna recht tegenover de Piramide van de Zon ligt. Voordat je tot daar komt, moet je eerst een lange laan doorlopen met aan weerszijden veel te dure en toeristische kraampjes. Het voordeel van deze ingang is dat je direct aan de voet van de grootste Piramide staat en de kleinere Piramide van de Maan niet ver weg is. Wanneer je goed ter been bent en tijd genoeg hebt, raad ik je aan één van de andere poorten te nemen omdat het daar een stuk rustiger binnenkomen is.

Eenmaal op de archeologische grond is er genoeg te bekijken én te beklimmen. Je mag hier namelijk

Uitzicht vanaf de 75 meter hoge Piramide van de Zon
Uitzicht vanaf de 75 meter hoge Piramide van de Zon

nog daadwerkelijk OP de piramides, een uitzondering op vele andere historische plekken in Mexico. Vaak staat er een lange rij om de hoogste en meest indrukwekkende piramide (del Sol – van de Zon) te beklimmen, dus ga vroeg en vermijd wachtrijen. Nog een tip: ga nooit op 21 maart naar Teotihuacán en vermijd ook de dagen daaromheen. Op deze dag wordt het begin van de lente gevierd en komen duizenden mensen gekleed in het wit naar de stad. De archeologische zone is favoriet bij mensen die geloven dat het gebied spirituele energie bevat waarmee je je kunt opladen. Waar kun je dit dan het beste doen? Bovenop de piramides! De laatste keer dat ik Teotihuacán bezocht, stond er een groepje mensen bovenop de Pirámide de la Luna met hun handen in de lucht te zwaaien, terwijl ze kreunende geluiden maakten. Ik weet tot op de dag van vandaag nog niet of ze zich aan het opladen of aan het ontladen waren. Enfin – op 21 maart schijnt deze energie het sterkst te zijn en is het er dus ontzettend druk. Ik heb zelf nog niet veel gemerkt van die energiestromen en kom er altijd meer moe dan energiek vandaan – het is wat met al die trappen lopen!

Kleed je luchtig maar bedekt want de zon is er fel en er is nergens schaduw. Neem dan ook voldoende te drinken mee en goede wandelschoenen, want het is een behoorlijke oppervlakte en als je het hele gebied wilt uitkammen ben je wel even onderweg. De straat die door de stad loopt, ook wel de Laan van de Doden genoemd, is vijf kilometer lang waar iets meer dan twee kilometer van te belopen is. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de Tempel van Quetzalcoatl (de gevederde slang). Aangezien men op deze plek skeletten heeft gevonden, wordt er vanuit gegaan dat hier mensenoffers zijn uitgevoerd door de Azteken. Verwar de Azteken niet met de Maya’s! Ondanks dat beide bevolkingsgroepen in Mexico hebben geleefd en één er nog steeds leeft, zijn er behoorlijke verschillen tussen beiden. De Maya’s wonen tot heden nog steeds in Yucatan, maar daarover later meer.

In de 7e eeuw na Chr. is de stad in verval geraakt en zijn de bewoners weggetrokken. Waarom is nog steeds een raadsel. Tot op de dag van vandaag worden er in Teotihuacán ontdekkingen gedaan. Niet lang geleden kwam de vondst van 50.000 rituele objecten in het nieuws. Daarbij zijn er alleen maar meer vragen ontstaan over de beschaving die de oude stad zo lang heeft bewoond. Vragen die je je daadwerkelijk afvraagt als je er rondloopt. Mocht je ooit in de buurt zijn, breng dan zeker een bezoek en laat je imponeren door Teotihuacán!

 

Aan beide kanten van de Laan van de Doden kun je nog je 'eigen' Piramide claimen!
Aan beide kanten van de Laan van de Doden kun je nog je ‘eigen’ Piramide claimen!

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s