Tulum

De warme lucht die je tegemoet komt wanneer de vliegtuigdeur in Cancun openschuift is slechts het begin van al het moois wat je nog te wachten staat wanneer je arriveert in Quintana Roo. Er zijn een hoop verblijfplaatsen te kiezen, deze keer (en nog vele andere keren) wordt het Tulum!

Tja, waar moet ik beginnen. Tulum… voor mij blijft het een paradijs. Het zal jullie dan ook niet verbazen als ik vertel dat ik juist op deze plek mijn hoteldroom wil verwezenlijken. Tulum is een kleine stad in de Staat Quintana Roo. Het ligt onderaan de Riviera Maya, die begint bij Cancun en naar beneden loopt richting Playa del Carmen. Tulum ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de internationale luchthaven van Cancun. Het is te bereiken met de bus (ADO is een aanrader), klein openbaar vervoer (colectivos) of met de auto.

De stad is onder te verdelen in Tulum centrum, strand en een wereldberoemde bezienswaardigheid – de ruïnes van de eeuwenoude Maya stad. De meeste mensen bezoeken het dan ook tijdens een dagje uit en focussen zich dan op deze toeristische trekpleister, maar er zijn genoeg leuke en voordelige manieren om er te verblijven – en die zijn zeker de moeite waar als je van een natuurlijk strand houdt.

Tu
Ruïnes van de eeuwenoude Maya stad

Oorspronkelijk was Tulum een Maya stad en zoals elke Maya stad een specifiek doel had, zo ook Tulum: het was een haven. Als je Tulum bezoekt, wordt dat door haar ligging aan zee direct duidelijk. Dit maakt het bezoek aan deze Maya ruïnes ook zo bijzonder. Wordt de hitte je teveel en zoek je verkoeling tijdens je tour? Dan duik je gewoon de zee in! Een stijle trap gelegen in het gebied geeft namelijk toegang tot een klein strand.

Uiteraard is ook deze plek uitgemolken als toeristisch walhalla vol verkopers die je van alles en nog wat proberen aan te smeren voordat je uiteindelijk de ruïnes hebt bereikt. Hoe je ook in Tulum arriveert, je zult altijd op de parkeerplaats uitkomen en een stuk moeten lopen richting de archeologische plaats. Dat betekent: praatjes aanhoren over tours, gidsen die je willen begeleiden, verkopers die iets willen verkopen… Ook niet intrappen (tenzij je slecht ter been bent): het verhaal dat het wel erg ver lopen is van de parkeerplaats naar de ruïnes. Er rijdt namelijk een treintje dat de eigenaren vol willen krijgen voor veel te veel pesos. En dat terwijl het te voet goed te doen is! Afgezien van deze downsides blijft een bezoek aan de ruïnes de moeite waard.

Tulum centro en Playa Paraiso
Als je wilt verblijven in Tulum is het centrum dé plek waar je goedkope hotels, hostels en B&B’s kunt vinden. Er is één hoofdweg die dwars door het centrum loopt. Deze verbindt Tulum met het Zuiden en het Noorden van de Staat en hier zijn een aantal fijne restaurants te vinden. Loop vooral even de zijstraten van deze hoofdweg in, hier liggen een aantal juweeltjes van eetplekken met prachtige binnentuinen! Nog een grote weg die haaks op de hoofdweg ligt, leidt naar het strand Playa Paraiso.

 

Kies je hotel aan de kustlijn van Tulum!
Kies je hotel aan de kustlijn van Tulum!

Het mooiste strand dat ik ooit gezien heb, waar ook een hotelzone te vinden is. Verkijk je niet – zelfs hier is er nog wel een budget hotel te vinden. De hotelzone is uniek omdat hier, in tegenstelling tot Cancun en sommige delen van Playa del Carmen, moet worden gebouwd met respect voor de natuur. Er zijn dus bouwvoorschriften – niet overal in Mexico, maar daarover later meer. Daardoor bestaat de hotelzone van Tulum gelegen aan het strand grotendeels uit kleinschalige resorts en hotels. Ecotoerisme staat hier ook hoog in het vaandel, voor wie daar zijn heil in vindt op vakantie.

Fietsen maar!
Voor Nederlanders is Tulum extra leuk. Dit is namelijk een plek waar fietsen populair is en ook daadwerkelijk KAN. Er zijn goede fietspaden gescheiden van de weg, de afstanden zijn niet te lang en de weg ik vlak.

Deze keer maar een korte post. De foto’s zeggen toch genoeg?

Tulum
Tulum
Een zandweg richting het strand
Een zandweg richting het strand
Uitzicht op zee vanuit de havenstad
Uitzicht op zee vanuit de havenstad

 

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

 

 

Advertisement

2 thoughts on “Tulum

 1. Hoi!

  Super leuk om je verhalen te lezen. Wij zijn in juli 5 nachten aan het plannen in Tulum.
  We twijfelen echter enorm over welk hotel we moeten nemen. Heb jij nog tips?
  Zelf denken we aan Zamas hotel of Habitas Tulum.

  Groetjes Rianne

  Like

  1. Hola Rianne! Leuk van je te horen en bedankt voor je positieve reactie. Zamas Hotel en Habitas Tulum zijn beiden erg mooi. Ik ben er nooit verbleven maar ken ze wel van buiten. Zeker een uitje natuurreservaat Sian Ka´an doen, en de ruïnes van Tulum bezoeken natuurlijk. Veel plezier alvast en als je vragen hebt, kun je me altijd een mail sturen (debbievorachen@live.nl). Saludos, Debbie

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s