Mag ik dat pittige snoepje, por favor?

Ik heb het al eens eerder gezegd: Mexicaans eten is pittig. En niet ik-ga-naar-een-Mexicaans-restaurant-en-bestel-dat-gerecht-met-DRIE-pepertjes-op-de-kaart pittig, maar geconcentreerde-salsa-vol-pepers pittig. Picante zoals ze het hier zo mooi zeggen. Te pica? No, no es possible! (Letterlijk: ‘Steekt het? Nee, dat is niet mogelijk!’) Heb ik heel vaak gehoord als ik weer eens wat ging proberen. Vraag ook nooit: Está picoso/picante? (‘Is het pittig?’) Of Pica? (‘Prikt het/is het pittig?’) Want dan zullen ze zeggen noooo, no pica para nada. Of muy poco. Terwijl ik dan al in de brand sta! Beter vraag je: Tiene chile? (‘Heeft het chili?’) Als het antwoord ‘ja’ is, weet je dat je je Hollandse zuinigheid moet inzetten als je de salsa op je tortilla schept.

Salsas staan overal op tafel
Salsas staan overal op tafel

Vaak heb ik me afgevraagd hoe het mogelijk is dat Mexicanen zo veel pittige saus bij hun eten kunnen doen en hoe ze ZO pittig kunnen eten. Toen ik voor het eerst de snoepwinkel binnenliep, wist ik waarom. Bij de dagelijkse kost kan ik me nog wel iets indenken, maar snoep… Ja, snoep! Het snoep is zelfs pittig!

Ik moet altijd erg lachen als mijn vriend een lolly koopt waar een zakje bijzit. Knetter lolly heet dat bij ons, in Mexico krijgt dit een hele nieuwe betekenis – het knettert niet maar brandt! Het zijn lollies met een pittige dipsaus/dippoedder. Werkzaam als lerares op een middelbare school heb ik de nodige pittige snoepjes aangeboden gekregen. Ook geaccepteerd, uiteraard, maar niet direct opgeten met als smoes dat ik net een grote maaltijd naar binnen had gewerkt of dat de les begon. Ik zag me al staan, met knalrood hoofd, vuur in mijn ogen en een klas vol lachende leerlingen (dat is overigens wel eens gebeurd).

Gelukkig zijn er behalve dat ook andere dingen te krijgen, maar als je goed kijkt naar het snoep op de foto zie je dat over het algemeen een rode gloed overheen zit (= iets dat pica). Soms is het niet aan de verpakking te zien of er iets pittigs in zit. Als ik dan een zoetaanval kreeg en dacht heerlijk ergens van te gaan smullen was dat een teleurstelling wanneer het papiertje er vanaf ging. Inmiddels kan ik mijn favoriete zoetigheden redelijk eruit pikken. Daarnaast is de Mexicaanse hartige én zoetige keuken ontzettend uitgebreid, maar daarover later meer.

Zou jij het lusten?

Dulces mexicanos
Dulces mexicanos

 

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s