Cozumel – parel in de zee

Tijdens een bezoek aan de Riviera Maya maakten we de oversteek naar Cozumel, een klein eiland op een half uur varen vanaf het vaste land. Hier hebben we een heerlijke dag doorgebracht al rijdend over het eiland en aan stranden zo verlaten dat ze de titel ‘privé strand’ zouden mogen dragen.

In Nederland is mijn favoriete strandhobby al het zoeken naar schelpen, al is het omdat ik zwemmen in de Noordzee te koud vind. Zwemmen was hier warm genoeg, maar schelpen zoeken kon ik al

Strandjutten
Strandjutten

helemaal niet laten! Ik kwam de mooiste dingen tegen in prachtige kleuren en vond behalve schelpen ook schaaldieren, zoals deze jongen. In stukken dan wel, maar die hebben we, voor zover mogelijk, weer in elkaar gezet.

Pas wel op! Je mag hier logischer wijze niets van meenemen. Toen wij van Cozumel terug naar het vaste land gingen, werden al onze tassen nagezocht op dit soort gratis souveniertjes. Er staat een hoge boete op als ze iets vinden in je bagage. Gelukkig hadden we niets meegenomen en alles braaf op de plek van vondst achtergelaten. Hetzelfde geldt voor dit soort eigendommen van Mexico gevonden op het vaste land en het meenemen hiervan naar het buitenland. Het is ook wel logisch… maar toch.

Onze boot terug naar Playa del Carmen was de laatste die zou vertrekken op de desbetreffende dag. Een heuse mariachi band én criminelen aan boord, hoeveel meer Mexicaans kon het worden?! We wachtten rustig op vertrek toen de allerlaatste personen aan boord kwamen. Twee van hen droegen een grote plunjezak en werden door zes zwaarbewapende politieagenten vergezeld naar het dak van de boot. Daarna begon de mariachi te spelen en werd de sfeer weer wat gemoedelijker.

Deze overtocht is zeker de moeite waard en je kunt al in Playa je scooter/autohuur vast laten leggen, dan weet je zeker dat je niet te veel betaald (dat is tenminste onze ervaring). Cozumel is een hotspot voor duikers en er worden dan ook veel dagtochten naar het eiland georganiseerd. Zoals gezegd, kun je er ook prima op eigen gelegenheid naartoe.

Cozumel is een prachtig eiland maar het heeft ook haar nadelen. Onze gehuurde scooter had een bijna lege benzinetank en er is maar één tankstation op het eiland: in de ‘hoofdstad’ waar tevens de haven is gevestigd. Halverwege onze tocht dachten we bij een restaurant wellicht wat benzine te kunnen krijgen. Dat zouden ze vast wel hebben, benzine bewaard in jerrycans voor noodgevallen. En of ze het hadden! Er moest alleen 100 doller voor 3 (!) liter neergeteld worden. En dat terwijl ik (‘rijke toerist’ – not) niet in zicht was en mijn Mexicaanse vriend het vroeg. Hier komt goed naar voren op welke niveaus corruptie, afpersing en machtsposities worden ingezet om bepaalde doelen te bereiken, helaas een onderdeel van de Mexicaanse samenleving. Zo zie maar weer, er wordt niet altijd geselecteerd op nationale of internationale toeristen.

Desalniettemin moet je je door dit soort praktijken niet laten ontmoedigen – gewoon gaan, op je hoede zijn en genieten van al het moois wat deze parel in de Caribische Zee te bieden heeft!

Eindeloze wegen zonder verkeer en verlaten stranden, dat is Cozumel
Eindeloze wegen zonder verkeer en verlaten stranden, dat is Cozumel

 

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s