Papel picado

Als ik ze zie, krijg ik er meteen een warm gevoel van en zin om te dansen: de Mexicaanse kleurrijke vlaggetjes! En dan heb ik het niet over DE Mexicaanse vlag, maar over de traditionele vlaggetjes gemaakt van zijdepapier.
Papel picado worden ze genoemd.

Traditioneel gezien wordt papel picado met de hand gemaakt door ambachtslieden. Van felgekleurd papier gemaakt worden ze uitgesneden of uitgeknipt (vaak met veertig of vijftig vellen tegelijk) en gebruikt voor feestelijke gelegenheden. Een decoratieve vaardigheid dus, waarvan het resultaat in de vorm van een vlaggenlijn wordt opgehangen.

Papel picado gebruikt tijdens de Dag van de Doden
Papel picado gebruikt tijdens de Dag van de Doden

 

Papel picado is door het Ministerie van Toerisme en Cultuur in Mexico officieel als een vorm van Mexicaanse folkloristische kunst benoemd, en kunst – dat is het zeker! Vaak wordt er gewerkt met thema’s zoals bloemen, vogels en skeletten. Als er een traditioneel Mexicaans feest is voor welke gelegenheid dan ook, zijn deze vlaggetjes aanwezig. Ze maken er een kleurrijk en vrolijk geheel van. Feesten kunnen bijvoorbeeld bruiloften of quinceañera zijn, maar ook de Día de los Muertos (Dag van de Doden). Op laatst genoemde dag wordt het papel picado voornamelijk gebruikt ter versiering van het altaar, en hebben de gebruikte kleuren een diepere betekenis.

Papel picado staat symbool voor de wind, daarom wordt het vaak buiten gehangen en niet zo zeer binnen gebruikt. Daarnaast hebben de gebruikte kleuren van het zijdepapier ook bepaalde betekenissen. Voor zover men mij heeft verteld, zijn dit het volgende. Laat het weten als je hier andere of aanvullende informatie over hebt!

Sommige kleuren hebben een specifiek verband met het proces van rouw of de dood en worden dan ook veel gebruikt tijdens de Dag van de Doden. Wit staat symbool voor kinderen en zwart wordt normaal gesproken niet gebruikt omdat het de onderwereld symboliseert. Daarnaast zie je de volgende kleuren vaak terugkomen:

Screen Shot 2015-03-26 at 11.05.12 PMWelk gevoel krijg je als jij papel picado ziet? Is dit voor jou ook zo’n typisch momentje waarop je Mexico’s cultuur beleeft?

 

 

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s