Pastes – eten in Hidalgo

Hidalgo heeft een aantal pueblos mágicos: magische dorpjes. Tijdens mijn eerste bezoek aan Mexico werd ik hier direct mee naartoe genomen. En magisch, dat zijn ze. We gingen ze allemaal langs en eindigden in Real del Monte, een idyllisch dorpje dat voor een groot deel bestaat uit 18e eeuwse gebouwen en oude mijnen. De naam Real del Monte kreeg het tijdens de Spaanse overheersing (Real – Spaanse koninkrijk). Het dorp is omringd door bergen, vandaar ‘monte’. Van alle pueblos mágicos in Hidalgo is dit naar mijn idee één hele bijzondere vanwege haar geschiedenis. Het wordt namelijk ook wel ‘klein Cornwall’ genoemd door de aanwezigheid van vele Engelsen in de 19e eeuw.

Een straatje in Real del Monte
Een straatje in Real del Monte

Na de onafhankelijkheid van Mexico waren nogal wat mijnen buiten gebruik door gebrek aan kapitaal. Daarom werd er onderhandeld met het buitenland om de ondergrondse gangen weer gevuld te krijgen. Zodoende kwamen er mensen uit Cornwall, United Kingdom naar Real del Monte. Om aan te geven om hoeveel mensen dit ging: Er is zelfs een begraafplaats speciaal gesticht voor mensen met de Engelse nationaliteit die in Hidalgo de dood hebben gevonden. Zo konden familieleden hun overleden dierbare nog vinden, als ze de oversteek van de Atlantische oceaan al konden maken. De begraafplaats bestaat uit meer dan 700 graven waarvan alle gericht zijn naar Engeland.

Een behoorlijk aantal buitenlanders woonde dus in Hidalgo en dat is dan ook de reden dat je er tot op de dag van vandaag mensen met blauwgroene ogen tegenkomt. Behalve een mengelmoes aan mensen heeft de aanwezigheid van deze buitenlanders voor één van de typische gerechten van Hidalgo gezorgd: los pastes. In Real del Monte en Pachuca is dit nog steeds een typische lekkernij.

Een paste is een soort brood, traditioneel gevuld met aardappel en kip. Dit was voor de mijnwerkers namelijk makkelijk – snel, voedzaam en het bleef lang warm. Tegenwoordig zijn er ook pastes gevuld met vlees, ananas, mole, rijst, tonijn, chocolade, etcetera. Voor de Latijns-Amerika fans: een paste lijkt erg op een empanada (buiten Mexico ook in andere landen populair), maar verschilt in de manier van bereiden. De vulling van een paste wordt altijd rauw in het deeg gedaan, in tegenstelling tot een empanada waarin alles bereid wordt alvorens het erin te doen.

Pastes - zo zien ze eruit
Pastes – zo zien ze eruit

In Real del Monte weet je van gekkigheid niet meer welk restaurant te kiezen. De restaurants gelegen aan het marktplein bij de kerk zijn allemaal goed. Hier zijn de pastes heerlijk, goedkoop en zijn er fijne drankjes bij te krijgen, zoals traditionele warme chocolademelk. Dat is wel nodig, want de temperatuur zakt in dit dorp vaak naar 10 graden en lager gezien de ligging in de bergen. Sommige restaurants zijn versierd met herinneringen die de band tussen Mexico en Engeland laat zien. Zo wordt het nog leuker om pastes te eten.

Mocht je dus in de buurt van Hidalgo zijn, vergeet dan zeker niet een paste te proberen!

 

Hier kun je o.a. uit kiezen!
Hier kun je o.a. uit kiezen!

 

 

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s