Tula

Ben je er nu al geweest? Nou? Nou? Nou?” Lang was mijn antwoord “nee”. Ik was er nog niet geweest. Wonend in Hidalgo is dit blijkbaar één van de vragen die je medebewoners moeten stellen. Om de vraag te kunnen beantwoorden gingen we op een dag dus richting Tula de Allende gelegen in de staat Hidalgo, uitgangspunt voor een bezoek aan de ruïnes van Tula. Ooit was dit de hoofdstad van de Tolteken. Teotihuacán was al verwoest toen rond 900 n.Chr. Tula gesticht werd.

De dag waarop we Tula bezochten was een hete, met zo’n 34 graden gemiddeld. Bij aankomst bleek dat er nauwelijks schaduw op het terrein was. We mochten gelukkig gratis naar binnen, want het was zondag en op deze dag zijn haast alle musea en archeologische plekken in Mexico gratis te bezoeken voor Mexicanen en mensen met een verblijfsvergunning. Voordat je uiteindelijk bij de trekpleister aankomst, word je via een stoffig slingerpad langs kooplui gestuurd die allerlei prullaria proberen te verkopen. Toch is de route (naast de enige die je kunt nemen) de moeite waard, want behalve de ruïnes is de omgeving ontzettend mooi.

Natuur in de omgeving van Tula
Natuur in de omgeving van Tula

Terwijl het pad verder slingert, kun je inmiddels in de verte Tula al zien liggen. Het eerste wat je tegenkomt voordat je om de piramide richting de grote trekpleister loopt, is de Slangenmuur, Coatepantli genoemd. Het is een bijzonder staaltje werk want de muur is 40 meter lang en bijna 2 meter hoog waarop een reliëf te zien is van slangen die mensen verslinden. Daarna is het tijd om door te gaan naar het bekendste bouwwerk van Tula: de Pirámide de Tlahuizcalpantecuhtli, in het Nederlands ‘Piramide van de Morgenster’. Bovenop deze piramide staan de vier Atlanten, in de volksmond ook wel de Giganten genoemd. De Atlanten zijn mannenfiguren die Tolteekse krijgers representeren, zij droegen tezamen met vier zuilen het dak van de tempel. Het dak is er helaas niet meer, de Atlanten wel.

De giganten van Tula, zijn die nou echt zo gigantisch? Na een bezoek aan Teotihuacán vond ik van niet… Iedere ‘krijger’ is iets hoger dan 4 meter. Dat is zeker hoog en het is bijna niet in te denken hoe ze bovenop de piramide terecht gekomen zijn, maar wanneer je Teotihuacán al bezocht hebt – met piramides van bijna 80 meter – is het ineens niet meer zo groot. Zeker als je de vraag van die iedereen maar bleef stellen in gedachten hebt: “Ben je al bij de GIGANTEN van Tula geweest?!”

CIMG4908
Zie jij de laserstraal wapens?

Een leuke anekdote komt uit de Insight Guide Mexico (2008), waar wordt benoemd dat “een Zwitserse auteur en promotor van een soort utopische astro-religie meent dat de Atlanten laserstraal wapens dragen die ze vanaf een andere planeet hebben meegenomen.”  Ik zou zeggen – kijk naar de foto en oordeel zelf. Ik kon de wapens niet ontdekken en heb ook geen UFO’s gezien, maar het blijft een vreemde gewaarwording vier grote stenen mannen hoog bovenop een piramide te zien staan. Op zulke momenten komen er een heleboel vragen naar boven: Hoe is het mogelijk dat ze de beelden tot boven hebben gekregen? En hier ook nog een dak op maakten? Waarom staan ze er? Etc.

Ondanks de warmte was het een heerlijke dag en mooie ervaring. Al met al is een bezoek aan Tula een must als Hidalgo bezoekt of in Mexico City verblijft. Trek er een dag voor uit en eet iets in Tula de Allende na je bezoek. Neem in ieder geval genoeg zonnebrand en een petje mee, goede zin en laat weten hoe gigantisch jij de Atlanten vindt!

Één van de Atlanten van Tula
Één van de Atlanten van Tula

 

 

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s