Paardrijden

Het zal wellicht in je gedachten opkomen als je aan Mexico denkt: mannen met een sombrero, vervoermiddel: een paard. Geloof het of niet, deels is dit waar! Ik heb het dan wel over dorpjes, in de grote steden kom je dit niet zo gauw meer tegen.

Toen ik een dergelijk tafereel de eerste keer zag inmiddels zo’n twee jaar geleden, moest ik even twee keer met mijn ogen knipperen. Al toerend reden we door het platteland. Op ons gemak, en dat betekent hier rijden op eigen tempo. Ook al staat er dat je 80 mag, rij gerust 30. CIMG4427Soms is dit fijn, omdat je zo alles écht rustig aan kan doen. Maar het kan ook levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Hoe vaak rijden we op een 80-weg en moeten dan ineens vol op de rem, omdat iemand anders besloten heeft er een 30-weg van te maken. Af en toe uit pure noodzaak trouwens, als een voertuig niet snel genoeg gaat door ouderdom of gebreken.

Enfin, we reden daar dus toen we werden ingehaald door twee mannen te paard! Met sombrero. En snor! Hallo clichés, jullie bestaan hier en daar dus nog. Later bij aankomst in een dorpje zagen we de twee paarden ‘geparkeerd’ staan. Het was alsof ik in een film was. Ze waren prachtig verzorgd: zoals mijn vader zijn auto poetst, werd er door de eigenaren voor de paarden gezorgd. Dat is dus heel erg goed (voor wie mijn vader niet kent).

Behalve te paard te reizen, worden paarden soms zélf vervoerd. Afhankelijk van de persoon die je tegenkomt die dit edele dier vervoert, past dit perfect in het plaatje ‘culture shock’ Nederland vs. Mexico. Uiteraard zijn er ook luxe trailers, maar wanneer je in afgelegen gebieden rijdt zoals wij op de dag die ik beschrijf, kom je eerder het volgende tegen.

11134292_10155466149100541_158551043_n
Met dank aan Sebastiaan van der Starre
11136840_10155466147240541_268288726_n
Ook andere dieren worden op deze manier vervoerd. Met dank aan Sebastiaan van der Starre

Ik was even terug in Nederland en telkens wanneer ik een spiksplinternieuwe trailer met paarden voor me zag moest ik inwendig lachen. Wat een verschil! En beide manieren werken blijkbaar.

Naast een vorm van vervoer worden paarden ook ‘ingezet’ als vorm van vermaak, net als in Nederland. Op de kermis of de camping staan er wel eens van die pony paarden klaar voor een ritje. In Mexico staan er dan gigantische paarden. Hier is het niet alleen voor kinderen, maar ook volwassenen mogen zich vermaken! En daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Eindelijk mocht ik eens paardrijden.

Zou jij een ritje wagen?

Eindelijk, paardrijden!
Eindelijk, paardrijden! Overigens niet het grootste paard van de stal, dat is voor een volgende keer

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s