Kermis!

Una feria. Definitie woordenboek: “Een markt die wordt gevierd in de publieke ruimte op gezette tijden, waar verschillende producten verkocht en gekocht worden. – Een feest dat ieder jaar op dezelfde datum gevierd wordt.”*

Een markt dus. Volgens het woordenboek. Wat de zintuigen beleven is echter iets anders: wat wij in het Nederlands zouden beschrijven als een kermis. En een doorsnee kermis in Mexico betekent: veel kleuren, veel geuren, veel herrie en veel ruzie.

Einde van dit stuk.

Broma! Grapje! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit op een grote kermis ben geweest, juist vanwege de veelconsumptie van alcohol in de avond en alle gevolgen van dien. Ik ben tot nu toe dan ook nog maar alleen in de gelegenheid geweest om ‘s avonds te gaan. Wellicht kan ik ooit overdag een bezoek brengen om een paar foto’s te nemen en nog wat nieuwe verhaal-inspiratie op te doen.

CIMG4606
Typisch aanzicht van een feria in een dorp

Wel ben ik naar kleinere ferias geweest, in dorpjes. Zoals je merkt, ben ik nog al een fan van dorpjes. Mexico City heeft zo haar mooie plekken, maar ik houd nog steeds meer van rust, natuur en ruimte. De kermis in dorpen is kleinschalig, met veel eten, kleuren, kinderen en muziek. Het is een lievere versie van de grotere ferias.

Het meest leuke van de kermis vind ik altijd de attracties waar je in kunt gaan. De juegos. Hier ontstonden altijd veel misverstanden tijdens mijn Engelse les, want attractieparken en kermissen waren vaak onderwerp van stukken die leerlingen moesten schrijven. Juego werd dan vertaald als game. Want het is letterlijk vertaald van het Spaans naar het Engels ook ‘spel’, alleen de context is anders. Hoe vaak ik moest zeggen dat het rides waren, en geen games. Want games doe je op een bord of op de computer, of op een flipperkast.

Een kermis in Mexico is een avontuur om mee te maken. Ik vind deze juegos zo leuk om te zien omdat ze kleurrijk zijn, en vooral ook omdat ze dat vaak niet meer zijn. Aftandse attracties waar de verf afgebladderd is en je je afvraagt of de schroeven nog wel vast zitten, gevuld met lachende kinderen. De ouders zitten ergens op een bankje, of lopen rustig rond. Zo is er op de feria altijd wel iets te beleven.

Ben jij wel eens naar een Mexicaanse kermis geweest? Wat was het verschil met de Nederlandse versie?

 

Noten! Veel verkocht op een feria
Noten! Veel verkocht op een feria 

*Diccionario Manual de la Lengua Española Vox. © 2007 Larousse Editorial, S.L.

© 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.
Foto’s © 2015 door Debbie – AHORITA YA. Alle Rechten Voorbehouden.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s